Hvorfor tro?

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden // Eksistens
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
airRegistrert: 08.04.2006
Innlegg: 43

InnleggSkrevet: sø. mai 28, 2006 19:57    Emne: Hvorfor tro? Svar med sitat
Hvorfor skal man egentlig tro på (at) Gud (finnes)? Hvilken Gud er det i såfall - i henhold til hvilket gudsbilde? Hvilken rolle skal man ev. tillegge denne Gud - hvordan merker man at han er til?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: lø. juni 03, 2006 10:21    Emne: Svar med sitat
Air

Det var ikke et rent lite spørsmål. Og siden det ikke finnes noen orakler eller guruer her inne, er vi henvist til å søke svarene selv og i fellesskap etter fattig/beste evne.

Derfor synes jeg du kan dele dine egne tanker om dette med oss. Hvis det får deg i gang, kan jeg selv gi en kjapp kommentar:

I min karriere som kristen har jeg møtt mange begrunnelser for å tro - fra den enkleste og mest undertrykkede ideen om frykt for helvete til troen som det vakreste uttrykk for kjærlighet og livskunst. Det vanligste er kanskje håpet om å forankre livet i mening, rettferdighet og forlengelse ut over jammerdalen.

Men uansett, her er et forslag til: Vi tror på Gud fordi "Gud" er den dominerende religiøse forestillingen i vår kultur. Det religiøse mennesket i vår kulturkrets vil innrette sin tro mot denne ideen.

Ellers tenker jeg at dersom vi ikke klarer å finne gode nok begrunnelser for å tro på Gud, bør vi kanskje vurdere å la det være. Hvis man besitter tilstrekkelig med negative erfaringer fra kirke og organisert religiøsitet, kan det ligge mye god frelse i å vende det ryggen - hvis man tør.

Ivar
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
airRegistrert: 08.04.2006
Innlegg: 43

InnleggSkrevet: sø. juni 04, 2006 09:38    Emne: Svar med sitat
Selv har jeg levd mesteparten av mitt godt voksne liv som agnostiker - eller rett og slett uinteressert. Men etter drøyt 40 år i denne tilstanden økte behovet for større mening i livet og jeg tok sjansen på å se om kristendommen kunne tilby dette. Det ble et alphakurs av det og litt sjelesorg og lesning i andaktsbøker mm. Dette virket lovende et par års tid inntil jeg oppdaget hvor forskjellig kristne kunne være. Noen miljøer lovet gull og grønne skoger bare man trodde nok. Men dette fikk jeg ikke til å stemme og de siste årene har tvilen og skepsisen tiltatt.

Bønn virker også svært oppskrytt og i beste fall tilfeldig hva bønnhørelse angår og personlige tap kan ikke bønn forhindre (medmindre dette med stor eller riktig tro likevel er en forutsetning). Selv har jeg opplevd at både en sønn og en tilkommende svigersønn har omkommet plutselig og brutalt. Hvorfor Gud, spør man da? Men også : hvor er du Gud? Hvor er ditt nærvær å finnes - er du overhodet der? Hva foretar du deg egentlig? Hvordan gjør du ditt nærvær gjeldende? Finnes du i det hele tatt?

Hvis Gud (Jesus) bare er noe vi har lært fordi vi bor der vi gjør og at vi like godt kan la være å tro hvis vi ikke finner noen god begrunnelse (eller ville ha trodd noe helt annet hvis man var oppvokst andre steder på jorden) - da må man jo begynne å lure. Hva er vitsen med det hele?
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: fr. juni 09, 2006 18:03    Emne: Svar med sitat
Hei, Air

Jeg beklager dypt dine personlige tap.

Og jeg må si jeg kjenner meg igjen i mye av det du skriver i forhold til å etterlyse det gudsnærværet som alle snakker om.

Mitt inntrykk er at kristne miljøer først og fremst taper troverdighet ved at de systematisk snakker usant om disse tingene; man snakker som om gudsnærværet er konstant erfarbart, mens det i virkeligheten ikke oppleves.

I hvert fall er det vanskelig å bli tatt på tilstrekkelig alvor hvis man skulle melde inn et slikt savn selv; det virker som om miljøene er livredde for å pirke borti illusjonene om "salvelse".

Når det gjelder dine erfaringer med å tape mennesker som står deg nær, oppleves det selvsagt både naturlig og betimelig å etterspørre den gode, allmektige Gud som kan tillate at slikt skjer.

Samtidig tenker jeg at mange først stiller slike spørsmål når tragedien rammer dem selv, mens all annen lidelse og urett ikke i samme grad rokker ved deres "allmektige" gudsbilder.

Jeg mener altså ikke å redusere betydningen av dine erfaringer, Air, men samtidig er det noe med at barna i Darfur ikke bør utgjøre en mindre utfordring for gudsbildene enn våre egne, private erfaringer.

Samtidig er gudsforholdet privat og personlig. Ingen skal komme og underslå betydningen av våre egne erfaringer. Skjønner du hva jeg mener.

Jeg sitter og ruger på en beslektet tanke, som det kanskje kan være til oppbyggelse for deg. Et utspill fra min hånd kommer på en ny tråd under Eksistens så fort jeg rekker.

Mvh.

Ivar Kvistum
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
airRegistrert: 08.04.2006
Innlegg: 43

InnleggSkrevet: ti. juni 27, 2006 11:33    Emne: Svar med sitat
Sitat:
Et utspill fra min hånd kommer på en ny tråd under Eksistens så fort jeg rekker.


Fint.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  
Til toppen!
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: ti. juni 27, 2006 16:45    Emne: Svar med sitat
Jeg beklager, air, men jeg mistet litt gnisten av at ingen så ut til å ha interesse av å fortsette samtalen. Men hvis du vil: Det kommer, det kommer.

ivar
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden // Eksistens Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger

alexisBlue v1.2 // Theme Created By: Andrew Charron // Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no