Dobbelt så god moral
Gå til side Forrige  1, 2, 3
 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden // Kirke og samfunn
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
pemilRegistrert: 06.04.2006
Innlegg: 51
Bosted: Lillesand

InnleggSkrevet: fr. mai 12, 2006 11:35    Emne: Svar med sitat
[quote="IvarKvistum"]Peder Martin skriver:

Sitat:
Dette er Ivars fantasibildeSitat:
Jeg synes det er uhørt, frekt og arrogant av deg å irettesette meg for å kritisere ukulturen i kirkesamfunnet. Hvorfor har du det behovet? Vil du heller opprettholde illusjonen om det lytefrie og pene kirkesamfunnet hvor alle er snille med hverandre? Get real, Liland.


Ivar har - om ikke provosert - så i det minste gitt meg en god saklig grunn til å minne om at vi har en fortid, som er alt annet enn preget av den type ukultur, som han nå nærmest hevder er blitt det normale her og nå - bortsett fra slike urealistiske områder av landet som Lillesand, der vi visstnok har kommet i skade for å gi ham det inntrykket, at vi svetter av selvtilfredshet.

Fantasibildet jeg nevner, gjelder denne bakgrunnen der Jens var eksemplet, men vi kunne funnet ganske mange andre i de nærmiljøer jeg har opplevd, der slike negative tendenser - enten det gjelder mobbekultur eller sektkultur (les selvtilfredshetskultur) ville blitt kontant konfrontert.

Jeg har ikke uttalt meg om Ivars personlige erfaringer med ukultur, så her er det nok også han som trenger å realitetsorientere seg: Uansett hvor denslags negativer opptrer, trengs det konfrontasjon og oppgjør, og ikke minst i eget reir.

Rett før forum kikket jeg innom NYTimes sin dekning av denne ritualmordsaken i USA, hvor den katolske kirke har vært rammet av grotesk sløvhet, hvor til og med katolske politifolk har deltatt i en tilsløring av kriminelle forhold begått av katolske prester. Det må føre til en grunnleggende prosess av oppgjør med forhold, som er i klar konflikt med evangeliet.
Vi snakker ikke om kriminelle forhold i vår sammenheng, men religiøst og moralsk hviler det et tungt ansvar på samtlige - når mennesker som Ivar har den erfaringen, han beskriver. Det har jeg aldri satt spørsmålstegn med, selv om jeg med all mulig realisme må avvise at dette er vår situasjon i vår menighet. Så realistiske får en være. Ta den observasjonen i det minste som det den faktisk er, i stedet for å klage over at det er så fjernt, at det ikke er en oppmuntring en gang.

Jeg er bestefar til en som er blitt "rosaruss" og avslutter barnehagen før sommeren, og som rosaruss kalles han "Hane-gal", og han sier at det er fordi han er så gal, og ruger på et egg... se stor reportasje på Lillesandspostens bakside i dag - også det a part of the real world. I alle fall for femogethalvtåringer og softe besteforeldre.
mvh
pm
_________________
Den kristne kirke er et personlig trosfellesskap med et budskap av universell betydning. Den er selvstendig i forhold til politiske myndigheter.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding MSN Messenger-adresse
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: fr. mai 12, 2006 18:12    Emne: Svar med sitat
OK, Peder Martin

Jeg bør kanskje slutte å snakke om min egen kirkelige sorti; jeg makter ikke å holde meg på det nødvendige saklighetsnivået som trengs for at dialogen skal være åpen og gjensidig forståelig og gjenkjennelig.

Men jeg lurer virkelig på - og her er opprinnelsen til slengbemerkningen om selvtilfredsheten - hvordan man kan sitte i lokale, velfungerende menighetsmiljøer og bare SE PÅ at et kirkesamfunn gjøres til gjenstand for fundamentalistisk kupp og systematiske utrenskninger av annerledes tenkende. Det gjelder ikke bare Lillesand, det gjelder faktisk nesten alle.

Greia her, Peder Martin, er at mindretallet føler seg SVEKET. Ikke av erklærte motstandere blant fundamentalistene, men av de moderate og liberale som er så etablerte (eller tannløse) i sine posisjoner at de selv sitter trygt.

Ivar
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Ragnhild SchankeRegistrert: 07.04.2006
Innlegg: 26

InnleggSkrevet: lø. mai 13, 2006 20:16    Emne: Svar med sitat
Og dermed hopper jeg tilbake til den opprinnelige diskusjonen på denne tråden: Utpeking i gudstjenesten av enkelte partier som mindre kristelige enn andre.

Lars har nå bidratt med en lang liste av tolkninger av viktige begreper slik disse oppfattes av de intelligente og ansvarlige folka som holder seg med ordentlige ideologier og bedre partier enn Frp.

Jeg står så langt ifra Frp at jeg må kunne se saken fra deres synsvinkel uten å bli beslyldt for å forsvare egen syk mor. Men jeg må si at jeg ofte er pinlig berørt over måten Frp folk omtales.

Jeg ser nå at landsmøtet i Unge Høyre går så langt i liberalistisk e forslag at selv Frp må se seg forbigått.

Fremskrittspartiet har et program. Det er mulig å diskutere liberalisme på alvor. Det er rett og slett ikke nødvendig å skape et mediebilde som medlemmene og velderne ikke kjenner seg igjen i.

Men det var ikke dette saken dreide seg om. (Jeg måtte bare få sagt det). Saken er: Skal vi tjene Gud sammen med alle slags mennesker? Skal gudstjenesten være et sted der partipolitikk ikke skaper skiller mellom oss?

I vår kontekst, i dette lille fredelige landet, der vi tross alt er enige om det aller meste, så synes jeg at ingen skal føle det ubekvemt å gå til kirken pga at de stemmer på et spesielt politisk parti.

Jeg sier altså ikke at jeg mener at der ikke finnes situasjoner i verden og i historien, der jeg synes partier bør (burde) nevnes ved navn. F. eks. NS.

Jeg har opplevd og sett såpass mye trist fra den kalde krigens tid, at jeg føler meg meget utilpass ved det som skjedde i Vålerenga, selv om jeg selv nå sitter på riktig side av bordet.


MVH Ragnhild
_________________
Det gjelder å se på ordene! Man må lære seg å se når de sier noe og når de bare dekker over noe annet.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: sø. mai 14, 2006 09:12    Emne: Svar med sitat
Men motspørsmålet kommer jo rett i synet på oss med en gang, Ragnhild:

Hvordan kan kirken unnlate å ta politisk stilling dersom den ønsker å forkynne en kristen etikk og et kirstent menneskesyn på en relevant måte inn i vår virkelighet?

Du spør om vi skal tjene Gud sammen med alle slags mennesker. Jeg tror et mulig svar kan være: NEI. Ikke fordi det ikke er en vakker ide, men fordi det er en utopi å tenke seg at det går an.

Når jeg funderer over spørsmålene dine, blir jeg påminnet alle de gangene jeg opplever å ha sagt, skrevet og gjort ting som jeg i det innerste av min overbevisning opplever som rett og i tråd med evangeliske idealer - bare for å møte hoderisting, forakt, sinne og latterliggjøring fra mennesker med et annet politisk grunnsyn enn meg selv.

Dette har jeg erfart både innenfor kirkelige sammenhenger og utenfor. Som journalist opplever jeg regelmessig at ting jeg og andre i redaksjonen skriver, blir forstått totalt annerledes. Det som er riktig for noen , er galt for andre.

Og jeg kan gjerne legge til: Ofte er det motsatt også.

Så til ditt spørsmål: Jeg tror ikke det er mulig at alle skal gå i samme kirke, uavhengig av politisk grunnsyn. Jeg tror ikke engang det behøver å være et ideal.

Fremskrittspartistene har jo allerede sine menigheter! De har mange, og der er verken liberale eller sosialister velkommen med mindre de omvender seg. Hele trosbevegelsen og store deler av både lekmannsbevegelsen og øvrig frikirkelighet forkynner Frp-vennlig. Det gir seg utslag i synet på Israel, nasjonalisme, velferdsstaten, friskoler, økonomi, forsvar, kvinner, familie etc. etc. Det er klart at disse synspunktene henger sammen med - og delvis springer ut av - et syn på selve evangeliet, hva det faktisk handler om også religiøst.

Så derfor:

Jeg tror simpelthen ikke på at man kan isolere evangeliet fra alt annet som betyr noe i menneskers liv. Det samme evangeliet kan derfor ikke forkynnes både på Frp-vis og på SV-vis samtidig.

Thomas Hylland Eriksen sa en gang i den debatt at han opplevde større kulturell avstand til Carl I. Hagen enn til Aslam Ashan. Det er det mye sant i, og jeg tror det gjelder religiøst også. Jeg opplever langt større avstand til Ulf Ekman enn til Dalai Lama.

Ivar
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
pemilRegistrert: 06.04.2006
Innlegg: 51
Bosted: Lillesand

InnleggSkrevet: ma. mai 15, 2006 14:51    Emne: Ansvarlig Svar med sitat
Det er alltid positivt med oppmuntring til å ta ansvar, og ikke bare opptre som tilskuere... og i dette høve snakkes det om kupp i en sammenheng, der vi har en grunnleggende bekjennelse til kristen frihet. Det er i så fall dramatisk - et angrep på egen identitet.

Hvordan kan Ivar innbille seg at folk med sine fulle fem i tillegg til sin kristne selvstendighet ikke har evnen til å etterleve eksempelvis et så klart signal som det jeg ga i siste innlegg - om å kjenne vekten av den type negativ erfaring bl.a. Ivar har gjort seg. Vi går verken tannløse eller lydløse gjennom livet eller landsmøtet eller hvor det er.

Enhver menighet er ikke blitt seg selv nok, selv om den ikke tar opp til bred debatt enhver konflikt som måtte oppstå ett eller annet annet sted i eget kirkesamfunn. Vi jobber nok mer tett på hva som faktisk er aktuelt i lokalmiljøet. Vi kan nok ha frisk og prinsippiell og aktuell debatt der det hører hjemme - men ikke i enhver sammenheng. Det vi finner ansvarlig og nødvendig vil selvsagt få plass på kartet, og da spesielt ut fra det perspektiv å bygge et trygt og godt menighetsfellesskap for mennesker, som kanskje har opplevd at livet har vært mest av alt kaotisk - delvis fordi det har vært problemer med å takle aggresjoner og med evne til å finne gode, forsonlige løsninger i konfliktsituasjoner. Et menighetsfellesskap skal ta sikte på å møte mennesker på en livsnær og realistisk måte, og da er det selvsagt at en ikke løfter inn i situasjonen alt det andre kommer med, gjerne uten å føle noe ansvar for hvordan de samme menenskene har det de neste ukene og månedene.
Et eksempel på en slik ansvarlig bortsiling av det som for oss i gudstjenestesammenheng var oss uvedkommende, var dette oppropet om å hindre at folk skulle stemme inn et rødgrønt alternativ. Det ville vært like uaktuelt å kjøre dette inn i bildet eller gi plass til den type propaganda i kirken, om det motsatte var angrepsmål. Folk må tenke og handle selv, men vi har som menighet et stadig ansvar for å vise hva evangeliet legger opp til av medmenneskelig ansvar, men det er ikke det samme som å legge seg opp i politikk, men å se en sammenheng.

Ber du politiske dyr som Per Fugelli uttale seg en 1. mai - selv i et kirkerom, er det ingen tvil om hva han vil si - og det blir desto mer sikkert når han havner i ei kjerke i et gammelt arbeiderstrøk, der folk sannsynligvis er rammet av den politiske "fugleinfluensen", han stadig jakter. Det er flott at Gelius og Vålerenga styrker ytringsfriheten på dette viset, men for oss i Bethel Baptistkirke i Lillesand høres det nå ut som det er menighetspresten og menighetsrådet i Vålerenga som har krysset den kjente om enn usynlige linja mellom religion og politikk.
mvh
pm
_________________
Den kristne kirke er et personlig trosfellesskap med et budskap av universell betydning. Den er selvstendig i forhold til politiske myndigheter.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding MSN Messenger-adresse
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  
Til toppen!
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden // Kirke og samfunn Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT
Gå til side Forrige  1, 2, 3
Side 3 av 3

 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger

alexisBlue v1.2 // Theme Created By: Andrew Charron // Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no