Har menneskers tro noen verdi?

 
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden // Dialog
Les forrige tråd :: Les neste tråd  
Forfatter Beskjed
Lars
Gjest

InnleggSkrevet: to. april 06, 2006 16:21    Emne: Har menneskers tro noen verdi? Svar med sitat
Et tema som har opptatt meg i det siste er hvordan man som kristen skal møte andre menneskers tro.

Personlig vil jeg i enhver samtale om tro velge en samtale med dialog, og perspektivet som en søker av sannheten snarere enn å ensidig være bærer av den.

Problemstillingen er følgende.

Skal vi være positive, bekreftende og felles bygge sammen på den tro som eksisterer.

Eller er vår hensikt som kristne å bryte ned den tro vi selv, og mennesker vi møter har til fordel for det mange kristne vil oppfatte som den dogmatisk rette tro?

Er det viktigiste i troen det teoretiske tankemønster som for mange både er fremmed, og lite relevant. Eller er det viktisgte å sammen bygge en tro som virker relevant, troverdig, og gjenkjennbar.

Den tro som virkelig kan bringe Guds rike ned på jorden, og gjør dette riket virkelig, og verdifullt for de som søker å bli dets borgere? (ok, noe "svevende", men...)


Personlig oppfatter jeg ofte kristnes måte å snakke, og dele tro på med en viss flau smak i munnen da det gir mer smak av dogmatikk enn noe ektefølt personen selv opplever troverdig, relevant og gjenkjennbart.

Og er det slik at egen erfaring, tro o.l. står uten verdi i møte med den rette dogmatikken?

Derfor velger jeg å tolke menneskers tro, opplevelser og erfaringer som broer som kan føre dem, og Guds rike nærmere hverandre snarere enn fare, vrangforestillinger og motsetning til den tro vi selv utgir oss for å være bærere av.
Beklager om jeg er noe vag, og jeg stiller vel også mer hypotetiske spørsmål jeg selv besvarer enn reele spørsmål og alternativer.

I den virkelighet vi møter tror jeg derimot dette så absolutt har et høyst reelt innhold, og for en del mennesker er en helt reel problemstilling de sliter med.

En reel problemstilling med min tankemåte kan da også være at den er for post-moderne slik at alt blir relativt, og sannheten ikke-eksisterende.

Personlig finner jeg det troverdige i skjæringspunktet mellom den universielle, og inkluderende Gud og en reelt eksistende dualisme mellom det gode, og det onde hvor sannheten hverken er fullstendig relativ, eller basert på følelser.

Troen som er universiell i den forstand at det bare finnes en Gud, men alikevel ikke synkretistisk ved å si at alt er sant, og godt.

Mvh.
Lars Høksnes

NB:

Lykke til med forumet som forhåpentligvis gir mening i det at mennesker søker dialog snarere enn å bare hevde, og bekrefte sin mening.
Til toppen!
Lars
Gjest

InnleggSkrevet: to. april 06, 2006 16:35    Emne: Svar med sitat
Shit, denne skulle vel vært på dialog?

Kan du flytte den Ivar?
Til toppen!
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. april 06, 2006 19:18    Emne: Svar med sitat
Skal prøve - er litt grønn på dette ennå..


Ivar
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. april 06, 2006 19:30    Emne: Svar med sitat
Og det gikk jo bra...

jippi
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: to. april 06, 2006 20:51    Emne: Svar med sitat
Hei, Lars

Jeg deler mange av de tankene du formulerer her, men jeg stusser litt ved denne formuleringen:

Sitat:
En reel problemstilling med min tankemåte kan da også være at den er for post-moderne slik at alt blir relativt, og sannheten ikke-eksisterende.


Ideen om relativitet i religionen langt eldre enn postmodernismen. Men hva viktigere er: Sannheten forsvinner ikke om "alt" er relativt. Det vi derimot sier, er at den hele og fulle sannhet er umulig å omslutte. Sannheten er relativ, i den betydningen at vi forstår stykkevis (bibelsk!), men den eksisterer fortsatt.

Antagelig vil en del si at en "relativ religiøsitet" gjør alt like gyldig, men man kan fortsatt ha verdier, etikk og vurdering. For eksempel kan jeg si at åpenbaringen i Kristus er overlegen en type religiøsitet som spiller på frykt og undertrykking. Jeg kan si at friheten i Kristus er den hinduistiske kaste- og karmatenkningen overlegen.

Men det begyr ikke at hinduismen - som er SVÆRT mangfoldig - ikke inneholder kvaliteter, enn si åpenbaring.

Ivar
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
Annonsør


Skrevet: i dag    Emne:  
Til toppen!
Lars
Gjest

InnleggSkrevet: to. april 06, 2006 22:26    Emne: Svar med sitat
He igjen!

Joda, jeg ser faktisk på det post-modern samfunn som et gode fordi det (før første gang i historien?) gir mennesker en reel mulighet til et selvstendig valg om de griper den eller ikke.

Jeg er heller ikke uenig at en viss relativisme når det gjelder sannheten er et gode. I en tilfeller kan vi også si at sannheten er indivuduell.

Men jeg har også møtt på holdninger i alternativmiljøer der alt er så relativt, at sannhet, godt og ondt ikke finnes lengre. Altså at det bostavelig talt ikke finnes en felles sannhet (som vi alle ser stykkevis og delt) men at alle har sine egne sannheter. (og da ikke bare ment vår egen oppfatning av den sannhet vi alle i større og mindre hell tilstreber oss, men at denne felles, og tilstrebede sannhet ikke finnes på noe annet plan enn det individuelle man selv skaper.)

For meg er det viktig å understreke sannheten som også finnes utenfor oss selv uansett hvor stor eller liten evne vi har til å se den.

Det viktigste er heller ikke detaljene om hva jeg mener denne sannheten er, men annerkjennelsen av at det finnes objektive sannheter og absolutter utenfor det vi selv føler, tenker og ser.

Lars Høksnes
Til toppen!
IvarKvistum
Site Admin


Registrert: 05.04.2006
Innlegg: 154
Bosted: Oslo

InnleggSkrevet: fr. april 07, 2006 18:33    Emne: Svar med sitat
Uten at jeg skal oppkaste meg til noen udelt forsvarer av alternativmiljøet, tenker jeg at en del kan oppleve det nødvendig å ta et oppgjør med den vestlig-kristne forestillingen om godt-ondt-dualiteten som en universell størrelse, jfr. Gud vs.Satan. Her er sågar begge personifisert.

Og jeg tenker at det da er lett, av og til kanskje nødvendig, å gå til motsatt grøft og ytterlighet underveis i prosessen.

Selv har jeg kjent noe tilsvarende; det har vært så maktpåliggende å ta et oppgjør med deler av min kristenarv at jeg søker til motsatte ytterligheter nærmest terapeutisk.

Slik jeg tenker, er godt-ondt-dualiteten sann og virkelig - til og med erfarbar. Men poenget er at det er ikke den eneste dualiteten som egner seg for å forstå menneskets vilkår.

En helt annen dualitet finner man i østlig tenkning, hvor yin og yang ikke er motpoler, men utfyllende størrelser som skal harmonere. Dermed oppstår en annen dualitet, nemlig kaos mot kosmos. Dette inspirerer mye av alternativbevegelsen.

Men uansett: Jeg er enig i at man ikke kan (eller bør) individualisere alle verdier - tvert om. Utfordringen i dialogen ligger i å identifisere og kultivere FELLES verdier som FORENER.


Ivar

ps: Du er hjertelig velkommen til å registrere deg som bruker, Lars. Hvis du vil, da.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding Send e-post Besøk hjemmesiden til brukeren
pemilRegistrert: 06.04.2006
Innlegg: 51
Bosted: Lillesand

InnleggSkrevet: to. mai 04, 2006 19:47    Emne: Dypfølt Svar med sitat
Et stikkord i dette innslaget fra Lars er vel dypfølt.

Det slår meg at Lars vil ha glede av en dypfølt roman Drageløperen, der settingen nærmest er muslimsk, men med store kontraster og et sterkt bilde av hvordan mennesker modnes fra gutteår til voksenalder, og hvordan denne prosessen setter de store "ting" på dagsorden - som ethvert meneske må forholde seg til - uansett hva slags livssyn som danner bakteppe.

Kanskje kan den sette litt perspektiv på hjemlige frustrasjoner ?
mvh
pm
_________________
Den kristne kirke er et personlig trosfellesskap med et budskap av universell betydning. Den er selvstendig i forhold til politiske myndigheter.
Til toppen!
Vis profilen til brukeren Send en privat melding MSN Messenger-adresse
Ny tråd   Svar på tråden    Tilbake til forsiden // Dialog Alle tidspunkter gjelder for tidssonen GMT
Side 1 av 1

 
Gå til:  
Du kan ikke starte nye tråder
Du kan ikke svare på tråder
Du kan ikke endre dine egne innlegg
Du kan ikke slette dine egne innlegg
Du kan ikke stemme ved avstemninger

alexisBlue v1.2 // Theme Created By: Andrew Charron // Icons in Part By: Travis Carden
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Rapporter misbruk

Søk blant norske bedrifter på io.no